apictureofAnders_2019.jpg

About/Om
Anders Waernebo Garnow

Anders Waernebo Garnow resides in Sankt Olof in Österlen, where he works as an artist. He is educated at the Royal Academy of Fine Arts in Stockholm and is a member of ÖSKG, Östra Skåne's Art Gallery.

🇸🇪 Swedish:

Född år 1953 och uppväxt i Värnamo.

Idag är Anders bosatt i Sankt Olof på Österlen, där han är verksam som konstnär. Han är utbildad på bl a Kungliga Konstakademien i Stockholm, och är medlem i ÖSKG, Östra Skånes Konstnärsgille.

Vid 18 års ålder studerade på Gerlesborgsskolan i Stockholm.

Efter studier på Gerlesborgsskolan kom Anders in på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, huvudsakligen för professor Rune Jansson och Evert Lundqvist.

Anders W. Garnow är medlem av Konstnärsklubben i Stockholm och har suttit i styrelse för både den och för Konstnärshuset.

Han är (även) medlem i ÖSKG, Östra Skånes Konstnärsgille, och ställer ut årligen i Konstrundan på Österlen.

Anders W. Garnow beskriver processen med att måla som att ge sig ut på nattsvag is:

"Varje gång jag börjar måla känns det som första gången."

För Anders är målandets magi som en pendling mellan stort självförtroende och tungt svårmod:

"Man måste ha tålamod att vänta. En del målningar blir man aldrig färdig med, andra löser sig som en rebus. Oro är en viktig ingrediens i måleriet. Blir man för stursk blir inget bra. Oron för hur målningen ska gestalta sig måste finnas med i processen. – Det är som att greppa horisonten men aldrig nå den!"


Hans naturabstraktioner har drag av det bästa av 50 talets franska lyriska abstraktioner, samtidigt som det stundtals närmar sig ett personligt informellt måleri. Det är anspråkslöst och knappast avantgardistiskt - men levande!
— Lars Nittve i Svenska Dagbladet, 1982


Det är naturen som fogas samman, med fält av färg och himlens ljus. Eftertänksamt prövar han klangerna, utan att hemfalla åt det banala och mutar in sitt eget språk inom landskapsmåleriet.
— Carolina Söderholm, Sydsvenskan 2013

Anders W. Garnow tillhör de mer utställningsskygga. Låter sig helst avnjutas i små portioner. De ljusfyllda och formsäkra landskapsabstraktionerna ger mersmak.
— Stig Johansson i Svenska Dagbladet 1997